Renske Tiekstra en Silvia Jansen hebben voor ons een gastblog geschreven over hulpteugels.

In een groot deel van paardenland wordt het gebruik van hulpteugels als een zeer waardevolle toevoeging van de training gezien. Het paard zou makkelijker nageeflijk over de rug gaan lopen, minder sterk in de hand zijn of beter controleerbaar bij expressief gedrag.
We zien allemaal graag een paard lopen met een mooie gewelfde hals en dat is met een hulpteugel net wat makkelijker te bereiken. “Mits je weet hoe deze correct te gebruiken” is een veel gehoorde uitspraak hierbij.

Maar hoe gebruik je een bijzetteugel dan correct? Welke effecten hebben verschillende bijzetteugels op het lichaamsgebruik? Hoe beïnvloeden verschillende lichaamsdelen elkaar hierbij in de beweging?

In een ander (gestaag groeiend) deel van paardenland wordt het gebruik van hulpteugels verafschuwd. Het zou schadelijk zijn voor bepaalde gewrichten, het lichaamsgebruik nadelig beïnvloeden en juist blessuregevoeligheid in de hand werken. Deze groep claimt dat een paard niet correct kan bewegen en nageven met een bijzetteugel.

Wat zijn dan die nadelige gevolgen door het gebruik van hulpteugels? Hoe kun je je paard dan aan de longeerlijn fijn nageeflijk krijgen? Hoe los je het op als je paard steeds met zijn hoofd in de lucht loopt? En heeft het ook effect op de mentale gesteldheid van je paard?

Om een goed beeld te vormen over dit onderwerp is het van belang eerst meer te weten over de anatomie (lichaamsbouw) en biomechanica (bewegingsleer) van het paard en meer inzicht te krijgen hoe een kleine beperking van een lichaamsdeel aan de ene kant van het lijf een hele grote impact kan hebben op een totaal ander lichaamsdeel.
Ook is het belangrijk om te weten wat nou écht een correcte gezonde beweging en houding is (ons beeld daarvan is de laatste decennia aardig vertroebeld geraakt) om te kunnen beoordelen wanneer een bewegingsvorm overmatige slijtage zou kunnen veroorzaken, met alle gevolgen van dien.
Vervolgens kun je dan bekijken of een bijzet/hulpteugel een bijdrage kan leveren of juist afbraak doet aan de functionaliteit van het totale bewegingsgestel.

Over Renske en Silvia

Wij, Silvia Jansen en Renske Tiekstra, komen ieder in ons eigen vakgebied veel problematiek tegen die voorkomen had kunnen worden. Er bestaan in de paardenwereld nog veel oude aannames en hardnekkige gewoonten die niet bijdragen aan het welzijn van onze paarden of zelfs schadelijk zijn. Hier wordt vaak te weinig bij stil gestaan, want tja “zo hebben we het altijd al gedaan dus dan zal het wel goed zijn”. We gaan ervan uit dat niemand dit expres doet en iedereen handelt vanuit liefde voor het paard, het wordt je niet anders geleerd. Kennis die je niet hebt kun je ook niet toepassen.

De laatste jaren zijn er vele onderzoeken gedaan onder paarden en daarmee is er enorm veel nieuwe kennis! Razend interessant (vinden wij), maar veelal komt het helaas niet bij het grote publiek terecht. Wat erg jammer is voor het welzijn van onze paarden in de training. Daarom willen wij zoveel mogelijk van deze kennis delen om mensen te stimuleren vanuit een ander oogpunt te leren kijken en echt na te denken over wat we eigenlijk van onze paarden vragen en hoe we het vooral nóg beter kunnen doen!

Wij hebben dan ook onze kennis en ervaring gebundeld om hierover in begrijpelijke taal te vertellen, ondersteund met veel beeldmateriaal, zodat het voor iedereen toegankelijk is.

Wil je hier graag meer over weten? Op de kennisavond van 10 januari zullen Renske en Silvia hier meer over vertellen. Bestel nu vast je ticket, het belooft een interessante avond te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *