In de blog van vorige week beloofde ik een vervolg op de blog over vetzuren te schrijven. Deze keer gaan we een andere groep vetzuren uitlichten, namelijk de verzadigde vetzuren.

Zoals ik vorige week aangaf is het technische verschil dat verzadigde vetten een enkele binding hebben tussen de verschillende koolstofatomen. Dit maakt het een hardere structuur. Verzadigde vetten zijn dan ook hard bij kamertemperatuur. Als wij als mensen aan verzadigde vetten denken, dan denken we vooral aan roomboter, ghee of kokosolie. Vetten om in te bakken dus. Deze vetten kunnen goed tegen een hogere temperatuur, dan blijven ze stabiel dat maakt het dat deze vetten gezond blijven als je erin bakt.

Verzadigde vetten kunnen ook handig zijn bij paarden. In ieder geval maakt een paard zelf korte keten vetzuren aan, dit zijn ook verzadigde vetten, in de eindvertering. Door middel van fermentatie worden vezels en ruwe celstof in het kort gezegd omgezet tot deze korte keten vetzuren. We hebben het hier over acetaat, propionaat en butyraat. Dit zijn de belangrijkste energiebronnen van het paard.

Naast de korte keten vetzuren bestaan er ook middellange keten vetzuren, de MCT’s. MCT olie zal bekend klinken, deze olie bevat middellange keten vetzuren. Deze kunnen direct in de spier gebruikt worden als energie. Een ideale energiebron voor je paard dus. Ook zorgen deze er voor dat vet oplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten beter opgenomen worden.

Lange keten vetzuren komen o.a. voor in kokosolie (kokosolie bevat vooral middellange keten) en humaan in dierlijke producten. Deze vetzuren moeten worden afgebroken door het enzym lipase, deze worden afgebroken tot monoglyceriden. Lange keten vetzuren kunnen ook gebruikt worden in de energievoorziening, daar is wel een zuurstofrijke verbranding voor vereist. Wat natuurlijk ook idealiter de manier is waarop je paard verbrand.

Verzadigde vetten kunnen positief werken op de darmwand, dit is dus tegengesteld aan linolzuur, wat de darmwand verslechterd.

Laurinezuur (C12) heeft verder ook nog mooie effecten, het heeft een antibacteriële werking en het kan beschermen tegen virussen, schimmels en parasieten.

De vraag is of je vetten in de vorm van kokosolie aan je paard moet willen voeren, aangezien een paard geen kokos at in de natuur. Toch wegen mijn inziens de gezondheidsvoordelen op tegen het feit dat het misschien niet volledig natuurlijk is. Kokosolie of kokosvruchtvlees (bevat ook veel eiwit) kunnen dus zeker mooie producten zijn om in te zetten om de gezondheid van je paard te bevorderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *