Jullie kennen de reclames vast wel, met Omega 3-6-9! Margarine goed voor hart en vaten met Omega 3. Mooie kreten, maar wat houdt dit nu eigenlijk in en hoe kunnen we het vanuit het paard het best tegen vetten aankijken. En hoe bepaal ik nu of zo’n product daadwerkelijk gezond is?

Om te beginnen gaan we kijken naar de soorten vetten die er bestaan. Vetten zijn onderverdeeld in 2 soorten, verzadigd vet en onverzadigd vet. Het verschil is een technisch verhaal, simpel gezegd bevatten verzadigde vetten enkel enkele binding tussen de verschillende koolstofatomen en onverzadigde vetzuren hebben een of meerder dubbele bindingen. Dan komen we gelijk bij de verschillen tussen de onverzadigde vetten, we hebben enkelvoudig onverzadigde vetzuren, deze hebben 1 dubbele binding en meervoudig onverzadigde vetzuren, deze hebben meerdere dubbele bindingen.

Optisch is het grootste verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet vooral de vorm bij kamertemperatuur. Verzadigd vet is hard, denk aan roomboter of kokosolie. Onverzadigd vet komt veel voor in olievorm, denk aan lijnzaadolie, olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie etc.

Enkelvoudig onverzadigd vet is bijvoorbeeld omega 9, dit zie je in de vorm van oliezuur(O.A.).
Meervoudig onverzadigd vetzuren zijn onder andere alfalinoleenzuur(ALA), linoleenzuur(LA), eicosapentaeenzuur(EPA), docosahexaeenzuur(DHA) en arachidonzuur(AA). Dit zijn de omega 3 en 6 vetzuren. Onder omega 3 vallen alfalinoleenzuur, eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur. Onder omega 6 vallen linolzuur en arachidonzuur.

Een ander vetzuur wat tegenwoordig helaas ook bestaat heb ik nog niet benoemd en dat zijn transvetzuren. Dit zijn vetzuren die in de natuur niet voorkomen, maar ontstaan zijn vanuit het bewerken van voedsel. Het verhitten van plantaardige oliën geeft een andere structuur, waardoor het transvetten worden. De technische uitleg zal ik jullie besparen. Het resultaat is in ieder geval dat transvetten nadelig zijn voor de gezondheid van ons en onze paarden.

Wat voeren we dan wel?

In de natuur at een paard vooral vers groen en allerlei twijgen, takken, bladeren, zaden vruchten, etc. In deze producten kwam veelal het vetzuur ALA voor. ALA kan in de darm omgezet worden naar EPA en DHA. Om ontstekingsremmend te zijn is dit noodzakelijk. LA kwam een paard ook zeker tegen in de natuur, maar in niet zo’n grote hoeveelheden. Tegenwoordig krijgen veel paarden granen of plantaardige oliën, waar dit veelvuldig in voorkomt. LA moet ook in de darm nog omgezet worden tot AA. Aangezien dit proces in de darm beperkt is en beide vetzuren hiervan gebruik maken, moeten we hiermee opletten. Zeker omdat je voldoende omega 3 in je paard wil hebben vanwege de vele functies van DHA. Een verstoorde darmflora kan er ook voor zorgen dat de omzetting niet meer plaats kan vinden. Het is dus alleen al vanwege de vetzuren belangrijk om op te letten met granen en plantaardige oliën.

Het is dus belangrijk om je paard te voorzien in vers groen. Mocht dit lastig zijn, dan kun je ervoor kiezen lijnzaad(olie) bij te voeren, voor de omega 3 vetzuren, echter zijn er veel paarden die de omzetting niet kunnen doen, waardoor dit proces averechts werkt.

Bij een paard met tekorten aan vers groen en/of een verstoorde darmflora kan het raadzaam zijn om direct EPA en DHA te voeren. Dit kan in de vorm van visolie of algenolie, let wel op het is lastig om een goede kwaliteit olie te hebben. Belangrijke waardes hierin zijn de Totox-waarde (Totale oxidatie) en het vetzuurpatroon. Veel visolie producten worden ranzig vanwege de oxidatie, dan zal hij slecht opneembaar zijn. Dit zal eerder negatief dan positief op je paard werken. Daarnaast is het vetzuurpatroon van belang, zodat het lichaam dit goed kan herkennen, daarom gaat mijn voorkeur uit naar een fullspectrum olie. Als laatste kun je nog kijken waar de vis gevangen is, aangezien de verontreinigde zeeën in mijn ogen het grootste milieuprobleem ter wereld is. Deze verontreiniging komt ook in de vissen, dus je wilt visolie uit een zo schoon mogelijke zee hebben. De keuze voor kweekvis zou in dat opzicht ook een optie zijn, ware het niet dat die vaak een hoger omega 6 gehalte bevatten, doordat deze een ander voedingspatroon hebben.

Verder is het bij het voeren van vetten aan paarden belangrijk om niet te grote hoeveelheden ineens te voeren. Dit kan een paard namelijk niet verwerken.

Al met al nog niet zo simpel om het juiste te kiezen op het gebied van oliën voor een paard. Mocht je twijfelen, laat het gerust weten, dan denken we met je mee!

Volgende week zal er een nieuwe blog online komen, waarin ik verder in ga op verzadigde vetzuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *