Humaan is het een steeds groter wordend fenomeen, biohacking. Ik probeer zelf hier ook steeds een stukje meer aan mee te doen. Wat is een biohacker dan? ‘Een biohacker richt zich op het verbeteren van de biologische processen in het lichaam om zo een betere, meer energieke versie van jezelf te creëren.’ Dit doet hij door middel van het optimaliseren van zijn leefstijl en leefomgeving.

In een wereld die steeds gekker wordt en verder van de natuur en van ons ware zijn af komt te staan, is dit mijn inziens een goede ontwikkeling. We leven in een onnatuurlijke omgeving en hierdoor wordt men steeds zwakker, dikker en luier, dat wil niet zeggen dat we slachtoffer van deze externe factoren zijn. We mogen weer terug de leiding over ons leven pakken, zodat het leven geen lijden wordt. Dit kunnen we doen, door de juiste voeding te nemen, het juiste bioritme aan te houden, leven met de seizoenen, voldoende lichaamsbeweging, etc…

Hier komt dus erg veel bij kijken en met alle verleidingen om ons heen is dit zeker niet makkelijk. Ons oerbrein kiest vaak toch voor de andere weg, dus zullen we met ons denken actief moeten sturen om de lastige weg te kiezen.

Hoe is dit voor onze paarden?

Onze paarden hebben tegenwoordig ook een onnatuurlijke leefomgeving, helaas, dit gaat met de beperkte ruimte die we tot onze beschikking hebben niet anders worden. Eigenlijk zitten ze dus in hetzelfde schuitje als ons als mens. Nu is het zo dat een paard niet zelf naar de winkel kan gaan en in principe niet de mogelijkheid heeft om zelf keuzes te maken. Wij als mens maken de keuzes voor hen, ook al staan ze op een paddock paradise, ze komen toch een draadje tegen aan het eind van het perceel. Dus volledig vrije keuze bestaat hierin niet. Mocht dit wel bestaan, is het nog maar de vraag of hij met zijn oerbrein wel de juiste keuzes kan maken tussen allerlei onnatuurlijke voedingsmiddelen die wij tegenwoordig hebben. Misschien dus maar goed, dat wij als buitenstaander zonder verleidingen de keuzes kunnen maken?

Maar kunnen wij dan niet dusdanige keuzes maken, zodat we binnen de mogelijkheden van de locatie, ruimte en tijd, zoveel mogelijk aan biohacking voor de paarden kunnen doen?

Waar moeten we dan aan denken? De juiste voeding, beweging, spanning/ontspanning/inspanning, daglicht en het bioritme zijn belangrijke factoren hierin. Zal het niet zo zijn dat een paard die optimaal in balans is met de natuur en omgeving, betere prestaties kan leveren in de ring?

Mijn persoonlijke zorg is dat we over 10 jaar of misschien wel eerder, niet meer paard rijden, om dit te voorkomen moeten we goed naar onszelf durven kijken. Maar daarnaast moeten we ook goed communiceren met de buitenwereld, wat zijn we nu aan het doen? Zouden we door te stoppen met rijden de paarden een beter leven geven? Ik denk in veel gevallen van niet, als we dat willen doen, moeten we zelf ook niet meer op een flat gaan wonen en op kantoor gaan werken. Dan hebben we recht van spreken als we ook zo goed voor onszelf gaan zorgen. Dan zouden we geen wegen weer moeten hebben en met alle mensen en dieren samen buiten moeten gaan leven, is dat ideaal? Misschien wel, misschien ook niet, we zullen het er niet over eens worden.

Laten we dus maar proberen om er in de situatie waar we nu in zitten er het beste van te maken. Bij de een betekent dat net iets meer buiten, anders voeren, anders trainen, andere stalinrichting of een andere aanpassing, het kan van alles zijn. Uiteindelijk willen we allemaal het beste.

In mijn optiek is biohacking voor paarden, dus een goede oplossing om de wereld een stukje mooier te maken voor mens en dier. Hierbij zou ik ook zeggen, vergeet jezelf niet, een gezonde ruiter/verzorger is ook belangrijk!

De komende tijd ga ik in de blogs steeds op onderdelen in van biohacking voor paarden, dus van het optimaliseren van de situatie voor je paard.

Wil je geholpen worden met het optimaliseren van de situatie, zodat je betere resultaten kunt boeken in de ring? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismaking, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *