Elke 2 weken op concours om je paard beter te maken en ervaring op te laten doen, dit kan behulpzaam zijn. Maar hoe vaak ga je nu echt en denk je, ja hij heeft vandaag wat geleerd? Wat nu als er teveel spanning bij komt kijken, ben je hem dan aan het conditioneren of is hij daadwerkelijk iets aan het leren?

Om dit duidelijk te maken zal ik eerst uitleggen wat het verschil is. Bij conditioneren ga je op een gegeven moment een bepaalde handeling uit gewoonte doen. Je weet dat als je iets doet, dat je daar een beloning voor krijgt. Denk maar aan de hond die gaat liggen voor een snoepje. Als je, je paard echt iets wilt leren, zal hij het moeten gaan snappen. Echter is voor ‘leren’ één ding vereist en dat is ontspanning. Zonder ontspanning kan je paard (en jij zelf trouwens ook) niets leren. Dit heeft te maken met de staat van het zenuwstelsel.

Maar goed, we gaan er van uit dat jij met je paard optimaal op concours verschijnt, toch loop je op een gegeven moment tegen een plafond aan. Je voelt bijvoorbeeld dat hij net dat beetje kracht mist in het lijf of dat beetje lossigheid. Maar wat is dat dan?

Nu zijn er allerlei soorten therapeuten of supplementen die beloven je hierbij te helpen, maar wat nu als er in de basis iets niet optimaal is? Zouden deze therapeuten of supplementen dan wel kunnen helpen?

Uiteindelijk is je prestatie zo sterk als de zwakste schakel. Als ergens de ketting zwak is zal dat uiteindelijk tot een verzwakking van de andere schakels leiden, wat misschien wel een blessure tot gevolg heeft. Tot je paard een jaar of 7/8 is zal dit allemaal nog niet zoveel problemen opleveren, maar na die leeftijd zullen dingen zich meer en meer gaan openbaren. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen, maar je wilt nog liever een nog beter resultaat uit je paard halen, want als er iets sluimert wil dit ook zeggen dat er nog meer in zit.

De basis van die prestatie ligt in de leefstijl, voeding en training van je paard, hieruit ontstaat de geestelijke en fysieke balans en veerkracht. Dit wil je dus optimaliseren.

Om te ontdekken waar het grootste probleem zit kun je samen met mij de prestatiecheck doen, daarin gaan we samen op zoek naar de zwakste punten. Als je deze al kunt tackelen, zal alles uiteindelijk beter en mooier worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *