Is voer enkel nodig voor energie en spieropbouw of zijn er meer zaken waar het invloed op heeft?

Uiteindelijk heeft voeding legio functies, praktisch alles in het lichaam heeft een relatie met voeding. Voeding is namelijk opgebouwd uit allerlei macro- en micronutriënten. Om dit even te duiden, staat macronutriënten voor de vetten, eiwitten en koolhydraten, micronutriënten zijn de vitamines, mineralen en spoorelementen. Beide zijn essentieel voor een goed gezondheid. Tegenwoordig zien we echter steeds meer producten die gericht zijn op de macro’s. Calorieën tellen is hetgeen wat daarbij hoort.

Je hebt vast wel eens gehoord van de uitputting van de bodem, de hoeveelheid mineralen en spoorelementen in ons groente en fruit is enorm gedaald de afgelopen 20/30 jaren. Dit heeft een effect op ons lichaam, we hebben namelijk deze stofjes heel hard nodig om een optimale gezondheid te bereiken. Elk stofje heeft vaak meerdere functies in het lichaam, het is dus erg belangrijk om voldoende stofjes binnen te krijgen. Dit kunnen we ook doortrekken naar de paarden, hier zien we ook dat er tekorten ontstaan. De oorzaak hiervan kunnen we in de bodem zoeken, maar ook in het gebrek aan variatie. Een paard at vroeger in de natuur natuurlijk veel meer dan alleen gras. Allerlei grassen, kruiden, bladeren, takken, vruchten etc. Aanvulling is dan vaak ook noodzakelijk op het ruwvoer.

Maar wat doet voeding dan allemaal, uiteraard geeft het energie en heb je de juiste stofjes nodig voor spieropbouw. Hiernaast draagt het bij aan de hersenfunctie, zuur-basenbalans in het lichaam, vochtbalans, herstel van weefsel, behouden of verbeteren van de botdichtheid, opruimen van vrije radicalen, de rol van neurotransmitters, etc. Je ziet dus dat het legio functies heeft. Hier zijn natuurlijk wel alle onderdelen van voeding voor nodig, denk aan voldoende macro’s en micro’s. Toch kun je, je hier ook weer niet op blindstaren. De basis blijft namelijk een gezonde vertering, als de vertering niet gezond is, dan kun je er in stoppen wat je wilt, maar zal het niets kunnen doen.

Wat zal dan de invloed zijn van hetgeen je nu voert aan je paard? Kan hij hier optimaal op functioneren? Natuurlijk is de vraag of je het merkt als je vandaag een sportprestatie wilt bereiken, als je vandaag iets anders geeft. Vooral op lange termijn is het belangrijk dat je vandaag gezonde producten aan je paard geeft, als het lichaam elke dag op kan bouwen heeft het op latere leeftijd veel meer mogelijkheden om gezond te blijven. Je kunt dus op latere leeftijd langer genieten van je paard. Daarbij wil ik je uitdagen om ook eens naar jezelf te kijken, hoe wil je er bij lopen op je 70e jaar? Daar heb je ook invloed op, maak dus handige keuzes, zodat je dan nog kunt paardrijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *